DESPRE

Dacă viața mea ar fi un haiku, ar suna așa:
Primăvară rece 
rătăcită printre tab-uri, 
trei sute douășapte.

Sunt hoarder de cuvinte și linkuri, de tab-uri și foldere și bookmarks, pe care tot sper c-o să le folosesc cumva, undeva, nu le închid până nu primesc o eroare babană de la browser și le pierd pe toate deodată, sufăr puțin, dar îmi revin și o iau de la capăt, în dulcele stil sisific. Așa că de ce să nu mi le organizez eu aici, să vadă și alții internetul prin ochii mei, că doar de asta aveam nevoie când mi-am luat domeniul ăsta, pe care oricum nu prea scriu.
Începând de azi, am să public în fiecare zi (bine, poate nu chiar în fiecare, dar promit să-mi dau silința) cel puțin câte o postare cu ce adun din click în click, lucruri pe care le citesc, le văd, le ascult, chestii pe care mă aștept să le citească și alții când n-au nimic mai bun de făcut, ori când au, dar nu vor să facă.

***
În 2015 m-am apucat de trimis un newsletter cu știri despre ilustrație și-alte lumi mai mult sau mai puțin colorate, apoi am luat o pauză în care m-am gândit dacă merită să investesc așa mult timp în ceva ce ajunge doar la câteva sute de oameni, merită, m-am gândit, și revin pe mail din martie 2018, în fiecare marți. 

Aici e arhiva de scrisori trimise și tot aici puteți să vă și abonați.

***

Pe scurt, despre ce fac:

Din martie 2013, am pus umărul la creșterea galeriei online Colorhood.com – comunicare, curatoriat, artist management și client service, alături de Cristi Dobrescu. În 5 ani, am crescut de la 25 la peste 60 de artiști, de la 150 de lucrări – la peste 600 de ilustrații disponibile ca printuri de artă. Prin Colorhood ne-am dorit să vorbim despre ilustrații și oamenilor care le-au văzut (conștient) ultima dată în cărțile pentru copii și să trimitem lucrările semnate de ilustratori români în case din țară și din afară. Un proiect drag, nesustenabil, pe care-l ținem pe picioare ca activitate colaterală și cu ajutor de la prieteni (apropiați, artiști, clienți).

Din vara lui 2016, îmi cresc (într-un ghiveci încă mic) agenția de management de artiști –
Studio Receptor, prin care împrietenesc branduri, publisheri și advertiseri cu ilustratori mișto.

Din noiembrie 2017, Studio Receptor e și micro-galerie de ilustrație, există fizic la Cărturești & Friends, pe strada Edgar Quinet nr. 9, în București. Acolo se văd mici expoziții lunare sau bimestriale, cu ilustrații originale sau art printuri rare, admirabile și cumpărabile.

Din primăvara lui 2015, susțin Visual Playground, inițiativa Paulei Rusu – o sesiune anuală de workshop-uri intensive de graphic design și ilustrație, cu tutori de renume internațional. Ilustrația cu fața-mi, care clipește pe home page, e făcută de Ioana Șopov, pentru promovarea ediției din 2016 a școlii.

Altele, cu liniuță:

– Din 2013 fac playlisturi pentru Origo.

– În 2017, lucrând printre artiști (și cu ajutorul lor), am îndrăznit să fac primele mele broșe din porțelan – ( . )( . )
Grow a pair se cheamă și arată așa (o să fac și-un shop curând, DIM – do it myself shop, unde-o să fie câteva):

 

– În 2016 m-am înscris în secret la Masterul de Studii Vizuale și Societate de la SNSPA și a fost cea mai bună decizie pe care-am luat-o în ultimii 10 ani.

– Un proiect pornit în decembrie 2016, ca temă la unul dintre cursurile de la master, e Arta din Scară – o colecție de fotografii (făcute de mine sau de alți observatori activi) cu tablouri și artă naivă de prin scările de bloc din România.

Lângă boi v-alăturați ✓ București, cartier Pantelimon, decembrie 2017.

A post shared by Arta din scară (@artadinscara) on

– În martie 2018, m-am gândit să-mi lipesc poeziile preferate de imaginația ilustratorilor locali și-am început un mini-maraton de poezii ilustrate – 5 poems: în fiecare lună, 5 ilustratori primesc câte o poezie pe care o transformă într-o ilustrație. Ilustrațiile, alături de poeziile lor, sunt publicate pe blog și pe contul de Instagram dedicat, apoi sunt expuse la Cărturești & Friends timp de o lună, după care intră în albumul de familie – o colecție permanentă care poate fi răsfoită de oricine, oricând, în timpul programului librăriei.

A post shared by 5 poems (@5poems) on

To be continued.
(A, o să scriu mult și des în romgleză, dacă cineva e îndurerat de acest aspect, în dreapta sus e o ieșire de urgență sub forma unui mic x.)

Contact: ramona [at] studioreceptor.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *